Społeczeństwo

Na Eko-gali poruszano wiele ważnych tematów

Jak chronić środowisko? Czy pomogą w tym zmiany systemowe, czy odpowiedzialność zrzucać tylko na producentów? A może to my konsumenci powinniśmy przykładać większą wagę do racjonalnych decyzji? Te i inne tematy poruszono podczas uroczystej Eko-Gali w Gubińskim Domu Kultury.

Spotkanie w Galerii „Ratusz” było zwieńczeniem projektu „Lis w butelce (plastikowej)”, koordynowanego przez Aleksandrę Rodak, który jest efektem konkursu EKO-GRANTY, dofinansowanego przez Fundację „5MEDIUM” oraz Fundację Orange. Podczas wydarzenia zaprezentowano najnowszy film dotyczący lokalnych problemów ekologicznych, zrealizowany przez A. Rodak w ramach wspomnianego projektu. Poruszono również temat dobrych praktyk związanych z działaniami proekologicznymi. Gościem specjalnym Eko-Gali była Beata Springer, edukatorka i aktywistka ekologiczna, która opowiadała o marnowaniu żywności w Polsce. A przedstawione przez nią statystyki są zatrważające. Każdego roku w Polsce do kosza trafia 5 milionów ton żywności, z czego aż 60% marnuje się w gospodarstwach domowych. Wśród zaproszonych gości pojawili się: burmistrz Gubina Bartłomiej Bartczak oraz Anna Chinalska, Radna Województwa Lubuskiego, która pogratulowała Oli i zapewniła ją, że zawsze może liczyć na jej pomoc. Ciekawe rozmowy o ekologii okraszone zostały cateringiem z nowo powstałej restauracji Tomatino Rosmarino. Pyszne jedzenie, jak cały projekt „Lis w butelce (plastikowej)”, było maksymalnie eko – wegetariańskie, serwowane na recyclingowych naczyniach.

Podobne artykuły

Przycisk powrotu do góry